Moebius sendromu, çok nadir olarak görülen ve kişinin yüz mimiklerini yapmasını konuşmasını gülmesini etkileyecek kadar hatta yüz felcine neden olabilecek bir sendromdur.
Moebius sendromu 1988 yılında Paul Julius Moebius adında bir nörolog tarafından ilk kez ortaya çıkarılmıştır. Bu sendrom çok az kişide görülebilecek genetik olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu sendromu yaşayan hastaların gözlerini kapatmakta zorluk çektiği, konuşmakta zorlandığı, yan tarafına bakamadığı ve mimiklerini harekete geçiremediği gözlemlenmiştir. Bazen bu hastalığa sahip olan kişilerde eksik parmaklarında olduğu görülmüştür.
Moebius sendromu neden oluşur?
Çok nadir olarak görülen bu sendrom hastalığı var olan sinir hasarı sebebi ile yüzdeki hiç bir kasın oynatılamaması ile ortaya çıkar. Bu sendrom yapılan araştırmalara göre bir milyon insanda iki kişi de kendini gösterir. Ve işin kötü yanı belirlenmiş ve bulunan hiç bir tedavi yönteminin olmamasıdır. Genetik olarak ele alınan bu hastalığın yapılan araştırmalar doğrultusunda bu sendromu yaşayan kişilerin ailelerinde bu sendromun görülmemesidir. Bu sendromu yaşayan hastalar bu olumsuzluklarının dışında vücudunun başka yerlerinde buna bağlı olarak her hangi bir problem yaşamazlar. Yaşamlarını sağlıklı bir şekilde ve normal insan düzeyinde devam ettirebilirler. Konuşma konusunda sıkıntı yaşamaları nedeniyle, çevresindeki insanlar bu sendromu yaşayan kişiler için bir vücut dili geliştirerek iletişimlerini sürdürmektedirler

Bu sendrom İngiltere de yalnızca 124 çocukta görülmektedir. Bu çocuklar arasından bir tanesinin ağlamakta zorlandığı yönünde bir haber yapılmıştır. Bu sendromda cinsiyetler arasında bir farklılık görülmemektedir. Kız ve erkek çocuklarında eşit olarak yaşanmaktadır.
Moebius Sendromu Fiziksel Görünüm
- Bu sendromu yaşayan kişilerde gözler uyku esnasında yetersiz olarak kapatılır ya da hiç kapatılmaz.
- Burun kökleri diğer çocuklara göre küçük yaşlarda sık ve de geniş olarak tanımlanır.
- Ağız açıklığı küçüktür ve yeterince açılmaz. Ağızdan salyası akabilir. Bu durum ise eksik besin almaya ve gelişiminin az olmasına neden olur. Buna bağlı yutma ve emme kabiliyetinde düşüklük gözlemlenir.
- Yüz kaslarında asimetrik olarak ortaya çıkan bir güçsüzlük vardır.
- İşitme kaybı problemleri gözlemlenmiştir.
- Göz kırpmakta yetersiz oldukları belirlenmiştir.
Moebius Sendromu Tedavisi
Moebius sendromunun etkilerini azaltmak amacı ile cerrahi, fizik tedavi, özel eğitim gibi destekler alınabilir. Fizik tedavi ve özel eğitim destekleri uygulanarak hastalığın belirtileri giderilmeye çalışılır. Cerrahi olarak damak ve göz problemleri düzeltilebilir. Aynı zamanda sosyal çevresinde problem yaşamaması için psikolojik destek alınması sağlanabilir.
Yayınlanma Tarihi : 11.02.2017 10:47:19